Ana içeriğe atla

TOPLUM VE DEVLET NAZARINDA GEÇMİŞ - BUGÜN İLİŞKİSİ

 TOPLUM VE DEVLET NAZARINDA GEÇMİŞ - BUGÜN  İLİŞKİSİ 

 

İnsanoğlunun  bireysel ve toplumsal geçmişiyle kurduğu bağ genellikle duygusaldır diyebiliriz. Bu duygusallığı besleyen unsurlar ise dramatik, fantastik, travmatik hayatlara yansıyan  şiirler, masallar, destansı anlatılar gibi kültürel öğeler gelir

 

İnsanların geçmişte olup bitenleri anlamaya çalışma malzemeleri; kültürel, ideolojik ve inançsal açıdanbagajlarında taşıdıklarıdır.  

Geçmişe karşı tutumlarını İyikötü, güzel- çirkin, siyah- beyaz gibi duygusal tepkiler üzerine inşa eden insanlar, genellikle kim yaptı ne yaptı sorularını sorarken, nasıl oldu, niye oldu gibi sorular pek semtlerine uğramaz.

Bu şekilde hem kendilerine, hem geçmişlerine, hem de bugünlerine anlam yüklerler. Olayların çok yönlü ve karmaşık sebepleri ile pek ilgilenmezler.  Anlatıların gerçekliği ile de pek ilgili değillerdir. 

 

Toplum çoğu zaman kendilerini İyi hissettiren bir yalanı, acı hakikatlere tercih eder

 

İnsanların geçmişle  bu şekilde bağ kurmaları varlıklarının devamı için geliştirdikleri önemli duygusal bir motivasyondur. Prof. Osman Turan Türk Cihan hakimiyeti mefkuresi tarihi adlı eserinde şöyle bir konudan bahseder. Turan’a göre Fatih’in İstanbul’u fethiyle ilgili bilinen

İstanbul elbette fetholunacaktır; onu fetheden kumandan ne güzel kumandan, onu fetheden asker ne güzel askerdir!”hadisinin zayıf olmasının tarihsel açıdan pek de önem yoktur. Çünkü bu tür tarihsel yaklaşımların toplumlardaki karşılığıdır önemli olan der. 

 

Nedir o karşılık ve önem peki?

Söz konusu hadisin İstanbul’un fethi için motivasyon kaynağı olduğu ve milletlere iyi geldiğidir. 

Toplumlar geçmişe ve bugüne faydacı olarak bakar. Gerçek mi değil mi kısmıyla pek ilgilenmez. İlgilendiği kendisine iyi gelip gelmediğidir. Toplum kendine iyi gelen geleneği ve anlatıyı yaşatır.

 

Menkıbeler, destanlar, şiirler, modern tarih bilimi açısından nesnel belge niteliği taşımasa da,yazılı kültür öncesi toplumları yansıtan en önemli verilerdir. Halkın büyük kısmı bugün bile hala yazılı kültür yerine sözlü kültürden beslenir. 

 

Bu yazı halkın tutumunu eleştirmek için değil, tespit için kaleme alınmıştır. 

İnsanların geçmiş ve bugün arasındaki ilişkiyi kültürel, inançsal ya da ideolojik olarak yorumlayıp anlamlandırması doğaldır. Çünkü yaşamla anlamı buna göre kurarİnsanlar düğün, sünnet, ölüm v.b konulara rasyonel olarak yaklaşıp fizik, matematik, kimya gibi pozitif bilimlerden yardım almaz. Toplum bu gibi konularda inançlarından, kültürel değerlerinden destek alır. Bu tutumların yanlış olup olmadığı da önemli değildir. Bu yaklaşımlar toplumlarla beraber yaşar ve toplumlar isterse dönüşür.

 

Önemli olan meselelere bakışta halk duygusallığı ile devlet aklının ilişkisi. Bu ilişki nasıl olmalıdır? 

Devletler olaylara duygusal bakabilir mi? Bakmalı mı ?

Bakarsa ne olur? 

Bakmazsa ne olur? 

Halk kendini iyi hissettiren bir yalana meyilli iken, devletin kendini iyi hissedip yaslanacağı bir yalan olur mu?

Devlet aklı diye bir kavram varken, devlet duygusallığıdiye bir kavram neden yoktur.

Devlet adamı şiirdendestandan, menkıbeden mi güç almalıdır, analiz edilmiş  gerçeklerden mi? 

Bir miktar metafizik halka iyi gelirken,  devlet adamlarına iyi gelir mi?  

Devletler duyguyla, coşkuyla mı ayakta durur. Akılla, gerçekle mi? 

 

Bu bahsi yukarıdaki sorularla bırakmak istiyorum.

Bir başka yazıda bu soruların cevaplarını aramak üzere…

Saygılarımla….

 

02.02.2023

Süleyman ORHUN

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KANALIMA HOŞ GELDİNİZ / https://www.youtube.com/channel/UC4t_Am0_Ekhz7JlXweu1HCA?view_as=subscriber

https://www.youtube.com/channel/UC4t_Am0_Ekhz7JlXweu1HCA?view_as=subscriber
28 ŞUBAT SOĞUĞUNDA   BİR SICAK NEFES : Muhsin YAZICIOĞLU 28 Şubat süreci, 28 Şubat1997'de yapılan Milli Güvenlik Kurulu toplantısı sonucu Türk siyasi hayatına “post modern darbe” diye geçen ve 18 maddelik “irtica ile mücadele” kararlarının çıktığı dönemin Erbakan hükümetine karşı mücadele adı altında ordu ve bürokrasi merkezli süreç olarak ifade edilmiştir. Türkiye siyasi tarihine geçen bu kararların uygulanması sırasında Türkiye'nin siyasi, idari, hukuki ve toplumsal alanlarında önemli değişimler olmuştur. Muhsin Yazıcıoğlu 28 Şubat sürecinde ve öncesinde Türk siyasetinin en dik duran ismi olarak dikkat çekmiştir. O’nun bu tavrını anlamak için 12 Eylül öncesi verdiği siyasi ve sosyal mücadelesini, sağlam karekterini; millete ve devlete olan derin sevgi ve sadakatini anlamak gerekir. Muhsin YAZICIOĞLU,yaşanan karışıklık sürecinde öncelikli meselenin parlamentoyu açık tutmak ve demokrasiyi işletmek olduğunu söylüyor; dönemin Erbakan hükümetine ikazını şöyle yapıyordu. “ İradeni...

Ders arası ( Hikayeleri ile Türkülerimiz) Şafak Söktü Yine Sunam Uyanmaz